Przepis i sposób przygotowania na: SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE
Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
2.
Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min. Wyciągnąć i rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku razem z makaronem. Wymieszać. Do całości wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny. Podkręcić ogień na większy i chwilę gotować, aby śmietanka lekko odparowała.