Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne słodko-wytrawne śliwki z migdałami
Śliwki opłukać wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby napęczniały. Odcedzić, wybrać pestki, a w ich miejsce włożyć migdała.
W naczyniu rozgrzać masło, wsypać połowę porcji mąki i lekko zrumienić.
Zdjąć z ognia, wsypać pozostałą mąkę, 3 łyżki cukru i tyle zimnego wina aby powstało niezbyt rzadkie ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe). Białka ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać większą ilość oleju, tak aby po włożeniu do niego śliwek, olej je pokrył.
Moczyć śliwki w cieście, wkładać do rondla do mocno rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia się z każdej strony.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.