Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny Królik w sosie żurawinowym
Kroki postępowania
Królika kroję na kawałki i mrożę. Po rozmrożeniu, marynuję go 24 godziny.Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Do miseczki dodaję ocet winny, olej, sól, przeprawę do dziczyzny, czosnek, majeranek, natkę pietruszki i mieszam.
![Krok 1 - Świąteczny Królik w sosie żurawinowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczny-krolik-w-sosie-zurawinowym1-2.jpg)
![Krok 2 - Świąteczny Królik w sosie żurawinowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczny-krolik-w-sosie-zurawinowym2-2.jpg)
![Krok 3 - Świąteczny Królik w sosie żurawinowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczny-krolik-w-sosie-zurawinowym3-2.jpg)
Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i duszę na wolnym ogniu. Dolewam wino i sos gotuję aż zgęstnieje. Jak jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Miksuję blenderem. Królika podaję z grillowaną gruszką
![Krok 4 - Świąteczny Królik w sosie żurawinowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczny-krolik-w-sosie-zurawinowym4-2.jpg)