Przepis i sposób przygotowania na: Szwarcwaldzka Pavlova
Kroki postępowania
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej dodajemy stopniowo cukier.
![Krok 1 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-1-2.jpg)
![Krok 2 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-2-2.jpg)
Tak przygotowane kopułki bezowe wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180°C). W tej temperaturze pozostawiamy je na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 140 °C. Bezy pieczemy w niższej temperaturze 80 minut. W tym czasie powinny podrosnąć i mogę delikatnie popękać. Gotowe bezy, po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
![Krok 3 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-3-2.jpg)
![Krok 4 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-4-2.jpg)
Żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, a masa rozjaśniała. Do gotowej masy żółtkowej stopniowo dodajemy serek. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, delikatnego kremu.
![Krok 5 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-5-2.jpg)
Czekoladę rozpuszczamy. Rozpuszczoną wykładamy na płaską powierzchnię, równo ją rozsmarowując. Po jej zastygnięciu za pomocą noża formujemy z niej czekoladowe rurki.
![Krok 6 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-6-2.jpg)
Na paterę wykładamy większą Pavlovą. Na nią nakładamy większą połowę kremu mascarpone. Na krem wykładamy większą część wiśni. Na wiśnie nakładamy mniejszą Pavlovą. Kolejno wykładamy na nią pozostały krem i wiśnie. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi i wiśniami z syropu. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu.
![Krok 7 - Szwarcwaldzka Pavlova foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szwarcwaldzka-pavlova-7-2.jpg)