Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem i owocami
Ciasto:
Mąkę, masło, cukier, szczyptę soli i żółtko dodać na stolnice i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zapakować w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Krem:
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać mielone migdały, mąkę kukurydzianą, jajko, żółtko i likier, dodawaj je bardzo powoli do ubitego masła.
Formę (22-24 cm) do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciastem i na nie wyłożyć krem. Piec 20 minut w 220 stopniach.
Przygotować galaretkę według przepisu i ostudzić. Przygotować dowolne owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, morele -co lubicie), pokroić je w plasterki lub w całości ułożyć na kremie.
Zalać tężejącą galaretką i 3 godziny chłodzić w lodówce.
Smacznego!