Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z truskawkami
Kroki postępowania
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie pokroić w kostkę.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Cukier dodawać partiami, miksując bez przerwy, aż piana będzie błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dobrze miksując.
![Krok 1 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami1-2.jpg)
Na koniec wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na najniższych obrotach miksera.
![Krok 2 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami2-2.jpg)
Dno formy (śr. 23cm) wyłożyć papierem, wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
![Krok 3 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami3-2.jpg)
Masa:
Śmietanę wymieszać z cukrem (cukier rozpuści się w śmietanie, ale można użyć cukru pudru).
![Krok 4 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami4-2.jpg)
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydłubać ziarenka płaskim nożem, dodać do śmietany. wymieszać.
![Krok 5 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami5-2.jpg)
Truskawki umyć, część przekroić na pół. Resztę odszypułkować, pokroić na plastry.
Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć plastry truskawek, przykryć kolejnym blatem, znów nałożyć krem i truskawki, przykryć trzecim blatem. Nałożyć ostatnia część kremu, posypać kostkami galaretki i udekorować truskawkami.
Tort wstawić do lodówki na 12 godzin.
![Krok 6 - Tort śmietanowy z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietanowy-z-truskawkami6-2.jpg)