Przepis i sposób przygotowania na: Truflowy sernik z granatem
Kroki postępowania
![Krok 1 - Truflowy sernik z granatem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truflowy-sernik-z-granatem1-2.jpg)
Białka oddzielamy od żółtek.
![Krok 2 - Truflowy sernik z granatem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truflowy-sernik-z-granatem2-2.jpg)
Do masy serowej w dalszej kolejności dodajemy rozpuszczone trufle.
![Krok 3 - Truflowy sernik z granatem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truflowy-sernik-z-granatem3-2.jpg)
Truflowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C.
Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. Przed wylaniem na niego polewy, zrumienioną skórkę delikatnie ściągamy. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu sernik ładniej będzie się prezentował w przekroju.
![Krok 4 - Truflowy sernik z granatem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truflowy-sernik-z-granatem4-2.jpg)
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy ją w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania czekoladę cały czas mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy sernik. Na jeszcze ciepłą wykładamy ziarna granatu. Dzięki temu dobrze się one przykleją do polewy.
Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem sernik dekorujemy dodatkowo truflami.
![Krok 5 - Truflowy sernik z granatem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truflowy-sernik-z-granatem5-2.jpg)