Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak zrobić żołądki drobiowe?

Jak zrobić żołądki drobiowe?

Żołądki drobiowe to rodzaj podrobów - często niedoceniany i pomijany. Tymczasem z żołądków drobiowych, kurzych lub indyczych można zrobić mnóstwo smacznych dań, których zaletą – poza wyjątkowym smakiem – jest również niewygórowana cena.

Żołądki drobiowe co zrobić, żeby były miękkie?

Przyrządzanie żołądków drobiowych może się wydawać trudne, ale to tylko pozory. Wystarczy zastosować poniższe porady a żołądki drobiowe będą miękkie i smaczne.

  • Żołądki drobiowe należy dokładnie oczyścić  z wszelkich resztek i tłuszczu i opłukać pod bieżącą wodą.
  • Żołądki drobiowe wymagają dłuższego gotowania. Gotuje się je w wodzie z dodatkiem przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny) i warzyw lub bulionie. Ile gotować żołądki drobiowe? Około 1,5 do 2 godzin.
  • Patent na przyspieszenie gotowania – gotuj w szybkowarze! W garnku ciśnieniowym żołądki mogą być gotowe w około 30-40 minut.
  • Żołądki drobiowe możesz przed gotowaniem zamarynować w mieszance przypraw i oleju przez kilka godzin. To nie tylko zmiękczy mięso, ale także doda smaku.

Podsumowując, kluczem do miękkich żołądków drobiowych jest długie gotowanie na niskim ogniu, odpowiednie przyprawienie i ewentualnie zastosowanie technik takich jak namaczanie czy marynowanie.

 

Żołądki drobiowe – przepis na coś zrobić pysznego?

Żołądki drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów. Są dobrą bazą dla dań gulaszowych, dań pikantnych, dań z sosami czy dań z dodatkiem warzyw.

 

Najpopularniejszym i bardzo lubianym przepisem jest gulasz z żołądków drobiowych. Żołądki są najpierw duszone, a potem podawane w sosie śmietanowym z dodatkiem papryki i przyprawy do gulaszu. Gulasz z żołądków drobiowych najlepiej smakuje z kaszą lub kluseczkami i sałatką z kapusty lub buraczków.

 

Żołądki drobiowe można łączyć z grzybami i przykładem takiego dania są żołądki drobiowe z pieczarkami.

 

Bardzo smakowitą propozycją jest gulasz z żołądków indyczych.  Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować seler naciowy, pieczarki i marchew. I oczywiście garść aromatycznych przypraw: majeranek, chili, pieprz czarny, paprykę słodką i liść laurowy.

 

Żołądki drobiowe z warzywami to przepis dla wielbicieli dań jednogarnkowych z mnóstwem warzyw. Można je doprawić lubczykiem i papryką ostrą, wtedy danie będzie miało wyrazisty, pikantny smak. Danie podajemy z pieczywem.

 

Prostym  przepisem są żołądki drobiowe z warzywami. Będziesz potrzebować marchew, paprykę, cukinię i cebulę. Danie podaje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

 

Jak przyprawiać do żołądki drobiowe?              

Do wstępnego gotowanie użyj liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i ziaren pieprzu czarnego.

W pozostałych daniach – zależnie od przepisu, ale w gulaszach sprawdzi się majeranek, papryka, lubczyk czy czosnek suszony.

Z żołądków drobiowych można zrobić dania pikantne i wtedy dodaj płatki chili, curry, czy chili pieprz cayenne.

Gotowe dania można posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak