![Fotografia przedstawiająca Gulasz z żołądków drobiowych](https://pliki.doradcasmaku.pl/gulasz-z-zoladkow-drobiowych27-3.jpg)
Żołądki drobiowe to rodzaj podrobów - często niedoceniany i pomijany. Tymczasem z żołądków drobiowych, kurzych lub indyczych można zrobić mnóstwo smacznych dań, których zaletą – poza wyjątkowym smakiem – jest również niewygórowana cena.
Żołądki drobiowe co zrobić, żeby były miękkie?
Przyrządzanie żołądków drobiowych może się wydawać trudne, ale to tylko pozory. Wystarczy zastosować poniższe porady a żołądki drobiowe będą miękkie i smaczne.
- Żołądki drobiowe należy dokładnie oczyścić z wszelkich resztek i tłuszczu i opłukać pod bieżącą wodą.
- Żołądki drobiowe wymagają dłuższego gotowania. Gotuje się je w wodzie z dodatkiem przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny) i warzyw lub bulionie. Ile gotować żołądki drobiowe? Około 1,5 do 2 godzin.
- Patent na przyspieszenie gotowania – gotuj w szybkowarze! W garnku ciśnieniowym żołądki mogą być gotowe w około 30-40 minut.
- Żołądki drobiowe możesz przed gotowaniem zamarynować w mieszance przypraw i oleju przez kilka godzin. To nie tylko zmiękczy mięso, ale także doda smaku.
Podsumowując, kluczem do miękkich żołądków drobiowych jest długie gotowanie na niskim ogniu, odpowiednie przyprawienie i ewentualnie zastosowanie technik takich jak namaczanie czy marynowanie.
Żołądki drobiowe – przepis na coś zrobić pysznego?
Żołądki drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów. Są dobrą bazą dla dań gulaszowych, dań pikantnych, dań z sosami czy dań z dodatkiem warzyw.
Najpopularniejszym i bardzo lubianym przepisem jest gulasz z żołądków drobiowych. Żołądki są najpierw duszone, a potem podawane w sosie śmietanowym z dodatkiem papryki i przyprawy do gulaszu. Gulasz z żołądków drobiowych najlepiej smakuje z kaszą lub kluseczkami i sałatką z kapusty lub buraczków.
Żołądki drobiowe można łączyć z grzybami i przykładem takiego dania są żołądki drobiowe z pieczarkami.
Bardzo smakowitą propozycją jest gulasz z żołądków indyczych. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować seler naciowy, pieczarki i marchew. I oczywiście garść aromatycznych przypraw: majeranek, chili, pieprz czarny, paprykę słodką i liść laurowy.
Żołądki drobiowe z warzywami to przepis dla wielbicieli dań jednogarnkowych z mnóstwem warzyw. Można je doprawić lubczykiem i papryką ostrą, wtedy danie będzie miało wyrazisty, pikantny smak. Danie podajemy z pieczywem.
Prostym przepisem są żołądki drobiowe z warzywami. Będziesz potrzebować marchew, paprykę, cukinię i cebulę. Danie podaje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Jak przyprawiać do żołądki drobiowe?
Do wstępnego gotowanie użyj liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i ziaren pieprzu czarnego.
W pozostałych daniach – zależnie od przepisu, ale w gulaszach sprawdzi się majeranek, papryka, lubczyk czy czosnek suszony.
Z żołądków drobiowych można zrobić dania pikantne i wtedy dodaj płatki chili, curry, czy chili pieprz cayenne.
Gotowe dania można posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.