Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka smażona
Aby wątróbka była chrupiąca i soczysta w środku trzeba ją przygotować: oczyścić z błon i umyć. Chrupiący wierzch uzyskamy obtaczając wątróbkę w mące. Ale pamiętaj - osusz kawałki mięsa przed obtoczeniem. Dodawaj wątróbkę na mocno rozgrzany tłuszcz. Wątróbka musi mieć miejsce na patelni - nie może się dusić. Uwaga - wykładana na rozgrzany tłuszcz może "strzelać". Nie nakrywaj jej jednak pokrywką, bo para spowoduje jej rozmiękczenie. Zabezpiecz patelnię specjalną pokrywą z siatki - jeśli masz.
Kroki postępowania
Zdejmujemy z patelni.
Wątróbkę myjemy, odcinamy ewentualne żyłki, osuszamy.
Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę.
Wkładamy na ten sam tłuszcz, na którym wcześniej smażyliśmy cebulę. Smażymy pod przykryciem, aż przyrumieni się. Obracamy na drugą stronę.
Podajemy na gorąco, jako obiad lub na kolację.
![Krok 4 - Wątróbka smażona foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smazona-watrobka-drobiowa9-2.jpg)