Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka smażona

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wątróbka smażona - przepis na idealnie chrupiącą i smaczną wątróbkę drobiową. Jak usmażyć wątróbkę, aby była pyszna?

Składniki:

wątróbki z kurczaka 30 dag
cebula 2 sztuki
mąka 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw 1/4 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka smażona

Aby wątróbka była chrupiąca i soczysta w środku trzeba ją przygotować: oczyścić z błon i umyć. Chrupiący wierzch uzyskamy obtaczając wątróbkę w mące. Ale pamiętaj - osusz kawałki mięsa przed obtoczeniem. Dodawaj wątróbkę na mocno rozgrzany tłuszcz. Wątróbka musi mieć miejsce na patelni - nie może się dusić. Uwaga - wykładana na rozgrzany tłuszcz może "strzelać". Nie nakrywaj jej jednak pokrywką, bo para spowoduje jej rozmiękczenie. Zabezpiecz patelnię specjalną pokrywą z siatki - jeśli masz.

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, posypujemy Kucharkiem i smażymy, aż zrumieni się.
Zdejmujemy z patelni.
Krok 1 - Wątróbka smażona foto
2

Wątróbkę myjemy, odcinamy ewentualne żyłki, osuszamy.
Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę.
Wkładamy na ten sam tłuszcz, na którym wcześniej smażyliśmy cebulę. Smażymy pod przykryciem, aż przyrumieni się. Obracamy na drugą stronę.

Krok 2 - Wątróbka smażona foto
3
Gdy mamy już usmażoną wątróbkę, to wówczas solimy ją. Na wierzch wykładamy wcześniej usmażoną cebulę.
Krok 3 - Wątróbka smażona foto
4

Podajemy na gorąco, jako obiad lub na kolację.

Krok 4 - Wątróbka smażona foto

Wątróbka smażona jest pyszna - podana z cebulką i ziemniakami może być prostym, ale pysznym posiłkiem obiadowym. W polskiej kuchni wątróbkę przyrządza się na wiele sposobów, sprawdź najlepsze:

Wątróbka z indyka

Wątróbka drobiowa

Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka w sosie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 29.04.2013 11:36
taka tradycyjna wersja wątróbki jest najsmaczniejsza :)
IwonaDD 29.04.2013 09:24
pyszne to !
Ewa104 29.04.2013 07:19
Ja zawsze podsmażam na jednej patelni wątróbkę i cebulę.Gdy się przesmażą wątróbki dokładam cebulę i smażę,aż będzie miękka.
Janina 28.04.2013 22:12
Wątróbka jest smaczna
owca441 28.04.2013 22:10
bardzo smacznie zrobiona
beniaminek 28.04.2013 22:09
fajne danie
babajaga1969 28.04.2013 21:55
dobra wątróbka
Monika58 28.04.2013 21:42
smaczna wątróbka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak