Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wieprzowa z cebulką
Wątróbka wieprzowa, wymoczona w mleku przed smażeniem, staje się delikatniejsza i smaczniejsza. Wątróbka wieprzowa z cebulką - kwestia smaku, czy doprawisz ją tylko solą i pieprzem lub - jak w przepisie - przyprawą Kucharek. Do wątróbki wieprzowej pasuję jeszcze takie przyprawy jak: czosnek suszony, majeranek i papryka ostra.
Wątróbka wieprzowa - przepis krok po kroku:
Wątróbkę umyć, wykroić błonki. Pokroić na kawałki, zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na jakąś godzinę.
Po tym czasie wątróbkę wyjąć z mleka, obtoczyć w bułce, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć, zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać sól do smaku, dusić, podlać wodą.
Gotową cebulę dodać do wątróbki i dusić dalej z wątróbką.
Wymieszać, przyprawić pieprzem, przyprawą Kucharek, według potrzeb solą.
Wątróbka wieprzowa z cebulką - kwestia smaku czy podawać z chlebem czy ziemniakami. Udekorować plasterkami cytryny.