Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 40 dag
cebula 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
smalec 1-2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 szczypty
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Porada

Namocz wątróbkę z dzika w mleku lub maślance. Zgubi nieco goryczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

Wątróbka z dzika - ma nieco inny smak od znanych nam wątróbek zwierząt hodowlanych. Wątróbka z dzika ma intensywny smak, o lekko ziemistych nutach i wyczuwalnej goryczce. Jest bardziej zwarta i mniej tłusta, dlatego idealnym tłuszczem do jej usmażenia będzie smalec. Doprawiamy ją majerankiem, papryką ostrą i aromatycznym pieprzem ziołowym.

Wątróbkę z dzika zaleca się, przed smażeniem,  namoczyć kilka godzin w mleku lub maślance.

Jak usmażyć wątróbkę z dzika?

1
Wątróbkę z dzika kroimy w paski.
Krok 1 - Wątróbka z dzika smażona z antonówkami foto
2

Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Antonówki są soczyste i mają cytrusowe nuty. Idealnie pasują do wątróbki z dzika. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem.

Krok 2 - Wątróbka z dzika smażona z antonówkami foto
3
Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy).
Krok 3 - Wątróbka z dzika smażona z antonówkami foto
4
Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut.
Krok 4 - Wątróbka z dzika smażona z antonówkami foto
5

Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami i surówką.

Krok 5 - Wątróbka z dzika smażona z antonówkami foto

W serwisie Doradca Smaku znajdziesz mnóstwo wypróbowanych przepisów na wątróbkę. Wątróbka drobiowa jest delikatna, wątróbka wieprzowa ma bardziej zwartą konsystencję. Zobacz przepisy na dania obiadowe z wątróbki:

Wątróbka z indyka

Wątróbka drobiowa

Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka smażona

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka gotowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 25.12.2013 21:14
pyszny obiad
w mojej kuchni 18.12.2013 02:04
smacznie podana potrawa
Kolorowa 17.12.2013 23:37
Ciekawy przepis, z dzika jeszcze nie jadłam ;/
pawel123 17.12.2013 21:50
smakowitości pycha
krystyna330 17.12.2013 21:45
bardzo smaczne
gosia561 17.12.2013 21:43
pyszna wątróbka
Pyszota 17.12.2013 21:36
dawno nie jadłam wątróbki... a z dzika nigdy
mimi 17.12.2013 21:18
super wątróbka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak