Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to słodki, kruchy i kremowy deser, który zachwyci smakiem wszystkich domowników zgromadzonych przy świątecznym, wielkanocnym stole.
Łasuchom szczególnie przypadnie do gustu przepyszny krem z dwóch rodzajów czekolady oraz serka mascarpone, którym zostanie oblane ciasto. Palce lizać!
Z tego przepisu na czekoladowego mazurka dowiemy się:
- jak zrobić ciasto do mazurka?
- jak długo przechowywać ciasto w lodówce?
- ile czasu piec mazurka?
- jak zrobić polewę czekoladową do mazurka?
Przygotowanie ciasta mazurka:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy o wymiarach 23x35 cm (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia).
Ciasto ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem.
Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.