Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka herbaciana
Wykonanie pysznej babki:
Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
![Krok 1 - Wielkanocna babka herbaciana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocna-babka-herbaciana-20-2.jpg)
Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
![Krok 2 - Wielkanocna babka herbaciana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocna-babka-herbaciana-21-2.jpg)
Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.
![Krok 3 - Wielkanocna babka herbaciana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocna-babka-herbaciana-22-2.jpg)
Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
![Krok 4 - Wielkanocna babka herbaciana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocna-babka-herbaciana-23-2.jpg)