Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe roladki
Pyszne roladki wieprzowe ze smakowitym nadzieniem - ogóreczkami, cebulą, boczkiem i musztardą. Są proste w przygotowaniu. Polecam jeść je w towarzystwie puree ziemniaczanego!
Kroki postępowania
Mięso (najlepiej łopatkę, ale może też być schab) kroimy na kotlety i mocno rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą. Takie "kotlety" niech sobie poleżą, a my kroimy resztę składników: ogórki, boczek i cebule. Nakładamy i przygotowujemy do zwijania.
![Krok 1 - Wieprzowe roladki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowe-roladki1-2.jpg)
Zawijamy wszystko w roladki i mocno zwijamy nitką. Tak gotowe przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
![Krok 2 - Wieprzowe roladki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowe-roladki2-2.jpg)
Wykonujemy jak to moja mama nazywa: "kontrolowane przypalanie". Na ostrym ogniu przypiekamy mocno roladki, dzięki temu będziemy mieli pyszny, ciemny sos.
![Krok 3 - Wieprzowe roladki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowe-roladki3-2.jpg)
Po przysmażeniu roladek zalewamy je odrobinę wodą i dalej smażymy na lekko mniejszym ogniu aż dobrze zmiękną, około 1-1,5 godziny.
![Krok 4 - Wieprzowe roladki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowe-roladki4-2.jpg)
Gotowych roladek nie zapomnijmy odwinąć z nitek. Z wywaru robimy sos i gotowe. Polecam!
![Krok 5 - Wieprzowe roladki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowe-roladki0-2.jpg)