Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie Calzone
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek.
![Krok 1 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone1-2.jpg)
![Krok 2 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone2-2.jpg)
![Krok 3 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone3-2.jpg)
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki.
![Krok 4 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone4-2.jpg)
![Krok 5 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone5-2.jpg)
Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn).
![Krok 6 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone6-2.jpg)
Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
![Krok 7 - Włoskie Calzone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wloskie-calzone7-2.jpg)