Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wyborna kaczka nadziewana wątróbką

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec kaczkę i jak zrobić farsz do kaczki, z wątróbki. To danie jest idealne na uroczysty lub świąteczny obiad. Kaczkę przed pieczeniem nacieramy przyprawami i pieczemy ją kolejnego dnia

Składniki:

kaczka 1,5 kilograma
wątróbki drobiowe 250 gramów
jajko 1 sztuka
pietruszka zielona 1 pęczek
rodzynki 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wyborna kaczka nadziewana wątróbką

Ten przepis jest dla cierpliwych, ponieważ kaczka na pieczenie czeka cały dzień, natarta przyprawami i solą. Farsz do kaczki, z wątróbki robimy również dzień przed pieczeniem. Drób lubi pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze, ale długo, więc nie przyspieszajcie pieczenia podkręcając temperaturę. Farsz do kaczki z wątróbki to dość tradycyjny dodatek, który bardzo dobrze smakuje z  mięsem kaczki, pieczonymi ziemniakami i jabłkami.

Jak zrobić farsz do kaczki, z wątróbki i jak piec kaczkę?

1

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym i ziołami. Odłożyć na noc do lodówki, żeby mięso przeszło przyprawami.

2

Wątróbki oczyścić i bardzo drobno posiekać nożem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, rodzynki i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Do masy dodać miękkie masło, doprawić solą i pieprzem i również zostawić do następnego dnia.

3

Następnego dnia kaczkę nadziać farszem i zaszyć. 

4

Włożyć do naczynia żaroodpornego, dolać szklankę wody i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. ok. 2,5 godziny.  Co jakiś czas odkryć i polać wytwarzającym się sosem. Przed końcem, odkryć na kilka minut, żeby się przyrumieniła.

Z wątróbki można przyrządzić wiele pysznych dań: pasztet, farsz do kaczki lub kurczaka, pastę na kanapki czy po prostu usmażyć ją cebulka lub w sosie własnym. Zobacz sprawdzone przepisy na wątróbkę drobiową i wieprzową:

Wątróbka z indyka

Wątróbka drobiowa

Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka w sosie

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka smażona

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka gotowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 31.07.2012 18:49
Oj tak- wyborna
Grażyna13 15.03.2012 09:33
Pyszna :)
IZABELA29 16.10.2011 18:58
kaczuszka to teraz rarytas
ben-ka 27.04.2011 07:37
Ostatnio mam chęć na kaczkę jakoś bardziej mi smakuje od kurczaka.
IZABELA29 17.04.2011 09:39
pyszna taka kaczka ,palce lizać i prosić o jeszcze.
IZABELA29 17.04.2011 09:39
pyszna taka kaczka ,palce lizać i prosić o jeszcze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak