Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Krokiety z mięsem wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wrzucamy czosnek, marchew, seler, mięso oraz 1 cebulę, dodajemy sól oraz pieprz i całość smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie farsz doprawiamy papryką oraz ziołami kuchni polskiej, zalewamy mlekiem połączonym z wodą i dusimy ok. 15 minut. Gorące nadzienie przekładamy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zostawiamy do ostudzenia. Gdy farsz ostygnie nakładamy 2-3 łyżki na środek naleśnika i zwijamy w krokiety.
Naleśniki panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej, pamiętając o dokładnym dociśnięciu naleśnika do panierki. Krokiety smażymy w 2 cm oleju nagrzanego do 180°C przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru. Usmażone krokiety podajemy z kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.
Smacznego!