Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka dyniowa z kurczakiem w sosie piwno-pomidorowym z jabłkami i orzechami
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki (pestki można ususzyć), miąższ pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Na jednej łyżce masła udusić drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli i kilka minut dusić razem. Odstawić z ognia, doprawić do smaku miodem, piwem, sokiem cytrynowym, curry, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać starte na tarce jabłko i pokruszone orzechy. Sos powinien być pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 min, do czasu zrumienienia sera. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.