Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem
Kroki postępowania
Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie z oliwek z jednej strony na rumiano, później wlewamy 2 łyżki wody i zamykamy patelnię pokrywką i zostawiamy na minutę. Przekładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, łyżeczką ziół prowansalskich i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki.
![Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-baklazanem1-2.jpg)
Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.
Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.
![Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-baklazanem2-2.jpg)
Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.
Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.
Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 170*C
![Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-baklazanem0-2.jpg)