Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany bakłażan faszerowany ryżem i kurczakiem
Kroki postępowania
Bakłażana należy przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrylować miąższ za pomocą łyżeczki. Pozostawiamy ok. 1 cm grubości od skórki.
Uzyskane łódeczki oraz miąższ posypujemy obficie solą, w celu usunięcia goryczy. Odstawiamy na minimum 30 min.
Spłukujemy dokładnie wodą oraz bardzo dokładnie suszymy.
Do gotującej się wody wrzucamy curry oraz gotujemy w niej ryż według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie mielimy (lub jak w moim przypadku rozdrabniamy przy użyciu blendera z nożami).
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, natomiast czosnek i papryczki siekamy bardzo drobno.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie dodajemy paprykę zieloną, czosnek oraz papryczkę chilli. Całość smażymy ok 3-4 min.
Dodajemy kurczaka oraz doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką, oraz złocistym kurczakiem.
Przygotowane łódeczki z bakłażana napełniamy farszem. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową oraz zapiekamy w temp. 180oC przez 30min.