Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski piknikowe
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem waniliowym.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i śmietanę.
Wszystkie składniki ( poza olejem ) połączyć w jednej misce i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodać odrobinę mleka. Na koniec dodać olej i wyrobić do pojawienia się pęcherzyków. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować, podzielić na 16 trójkątów i zwijać podobnie jak rogale. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Zawijaski luźno ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i piec 20 min w temp 170*C