Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zebra czekoladowo - pomarańczowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
czekolada mleczna 110 g
pomarańcza 1 szt.
jajko 3 szt.
margaryna 100 g
margaryna do smarowania formy
mleko 50 ml
mąka 200 g
drożdże 1 łyżeczka
cukier puder 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra czekoladowo - pomarańczowa

Posiekaną gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. 30 g mlecznej czekolady pokruszyć na drobne kawałki.
Wymieszać żółtka z cukrem i margaryną.
Dodać mleko, mąkę i drożdże. Przełożyć ciasto do dwóch misek; do jednej dodać stopioną gorzką czekoladę i pokruszoną mleczną czekoladę (30 g), do drugiej startą skórkę z pomarańczy.
Ubić białka na sztywną pianę, wyłożyć delikatnie na 2 ciasta. Po kolei wylać ciasta do formy posmarowanej masłem.
Piec 10 minut w 210°C, potem 30 minut w temperaturze obniżonej do 180°C. Wyjąć z formy i ostudzić. Stopić resztę mlecznej czekolady, wylać na placek. Ostudzić.
POMYSŁY: by było piękniej posypać placek wiórkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 05.03.2014 06:59
ciekawy ten przepis
Noruas 04.03.2014 21:35
tak jeszcze nie robiłam, ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak