Przepis i sposób przygotowania na: Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado
Kroki postępowania
Groszek przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, przestudzić i wrzucić do wysokiego naczynia.
![Krok 1 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zielony-hummus-czyli-pasta-z-groszku-i-awokado1-2.jpg)
Dojrzałe awokado rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i dodać do groszku.
![Krok 2 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zielony-hummus-czyli-pasta-z-groszku-i-awokado2-2.jpg)
Wlać olej słonecznikowy i sok z cytryny, dodać mały ząbek czosnku i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
![Krok 3 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zielony-hummus-czyli-pasta-z-groszku-i-awokado3-2.jpg)
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
![Krok 4 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zielony-hummus-czyli-pasta-z-groszku-i-awokado4-2.jpg)
![Krok 5 - Zielony hummus czyli pasta z groszku i awokado foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zielony-hummus-czyli-pasta-z-groszku-i-awokado5-2.jpg)