Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami
- rozgrzewająca, kremowa zupa ze szparagów
- świeże szparagi kupicie w sezonie od kwietnia do końca czerwca
- krem ze szparagów wyśmienicie smakuje podany z grzankami oraz kawałkami żółtego sera, np. parmezanem, camembertem czy gorgonzolą
Kroki postępowania
Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie.
![Krok 1 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-krem-z-zielonych-szparagow-podana-z-czosnkowymi-grzankami2-2.jpg)
Szparagi obrać, w 1/3 od dołu odciąć zdrewniałe końce i odciąć główki.
Bulion (może być rosół) podgrzać, dorzucić szparagi (bez główek), podsmażoną cebulę i 1 ząbek czosnku. Gotować ok. 15 min.
Główki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie ok. 3-5 min. Odłożyć do dekoracji.
Zawartość garnka wystudzić. Zmiksować blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę, przyprawy, podgrzać.
![Krok 2 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-krem-z-zielonych-szparagow-podana-z-czosnkowymi-grzankami1-2.jpg)
Zupę udekorować grzankami podsmażonymi wraz z ząbkiem czosnku na oliwie oraz kawałkami żółtego sera.
![Krok 3 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zupa-krem-z-zielonych-szparagow-podana-z-czosnkowymi-grzankami0-2.jpg)