Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11
Z podanych składników na wywar gotujemy bulion przez około 4 -5 godzin.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy boczek, czosnek, cebule, pieczarki i doprawiamy słodką czerwona papryką. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, dodajemy kiszone ogórki i mieszamy. Z wywaru wyciągamy mięso i 3 marchwie. Marchwie kroimy w plastry, mięso (wieprzowe) kroimy na duże kawałki, wołowinę możemy porwać rękoma.
Resztę wywaru z garnka przecedzamy przez sitko do osobnego garnka, tak by na sicie pozostały składniki z wywaru. Do gładkiego wywaru dodajemy wołowinę, wieprzowinę, marchew i gotujemy na małym ogniu. Kolejno dodajemy składniki podsmażone na patelni, wlewamy sok z kiszonych ogórków i mieszamy, dodajemy kapary, zielone i czarne oliwki, całość mieszamy.
Do miski z kwaśną śmietaną wlewamy chochlę zupy i mieszamy, hartując śmietanę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, doprawiamy pieprzem czosnkowym, mieszamy. Natkę pietruszki siekamy, cytrynę kroimy w plastry.
Gotową zupę wylewamy na talerz, starając się nałożyć wszystkie składniki zupy, dodajemy 2 plasterki cytryny i posypujemy natką pietruszki. Zupę podajemy z chlebem.