Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pajęczyną
Pomidory myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę na krzyż. Układamy wraz z dynią w żaroodpornym naczyniu lub formie o nieprzywieralnym dnie.
Skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy.
Pomidory obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju.
Dodajemy pieczone pomidory i miąższ z dyni. Wlewamy gorący wywar i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupę nalewamy na talerze. Przy pomocy pałeczki do sushi lub wykałaczki malujemy na zupie pajęczynę ze śmietany roślinnej.