Przepis i sposób przygotowania na: Żytni chleb na zakwasie z ziarnami
Kroki postępowania
W misie robota umieścić oba rodzaje siemienia lnianego, zalać wrzątkiem 2 cm powyżej powierzchni ziaren. Odstawić do napęcznienie i wystudzenia (można na całą noc).
Następnie dodać wodę, zakwas, mielony ostropest, sezam, słonecznik, obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny, przykryte ściereczką.
![Krok 1 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zytni-chleb-na-zakwasie-z-ziarnami1-2.jpg)
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zytni-chleb-na-zakwasie-z-ziarnami2-2.jpg)
![Krok 3 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zytni-chleb-na-zakwasie-z-ziarnami3-2.jpg)