Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kluska_87

Zadanych pytań: 33

09.10.2014 20:47

Jakie jabłka lepiej dać do szarlotki surowe czy podsmażone?

Odpowiedzi (59)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

10.10.2014 07:52

różnie robię. czasem daję surowe, czasem podsmażone, ale częściej jednak te drugie :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.10.2014 07:56

Wszystko zależy od gatunku jabłek! Nie każde jabłko nadaje się do szarlotki na surowo - są gatunki, które nie zmiękną w piekarniku, a tylko zmienią kolor na ciemny, jak niedojrzałe. Najlepsze do szarlotki, wg mnie oczywiście, są szare i złote renety oraz antonówki. Ale, że nie zawsze ma się dostęp do nich, więc zazwyczaj robi się z takich, jakie są pod ręką. Kiedy jabłka są bardzo soczyste, wówczas wolę je podprażyć, bo nic mnie tak nie irytuje, jak rozmoknięte i półsurowe kruche ciasto. Wolę w ciastach zdecydowanie kwaśne jabłka, bo słodkie po upieczeniu wcale smaku nie mają. Ale są też takie gatunki, jak np. Cortland, że ich miąższ jest na tyle delikatny, iż nie wyobrażam sobie ich w cieście w formie utartej. Mam na balkonie skrzynkę i zjadamy na surowo, bo do gotowania to one się nadają ew. na kompot lub mus. Czasami robię ciasto z cząstkami jabłek i zauważam, że niektóre gatunki w piekarniku kurczą się i wysychają, więc potem i ciasto nie wygląda atrakcyjnie, i jedzenie go nie jest łatwe, bo gąbczaste cząstki całe wychodzą z ciasta przy krojeniu czy ugryzieniu.

bietka

Zadanych pytań: 563

10.10.2014 08:29

ja najczęściej daję surowe, ścieram je na tarce o dużych oczkach :)

adelajda

Zadanych pytań: 234

10.10.2014 08:38

Częściej dodaję podsmażone

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

10.10.2014 08:57

zazwyczaj podsmażam jabłka przed dodaniem do szarlotki

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

10.10.2014 09:14

Wolę podsmażone, jak ładnie się w pieczeniu rozpadną.

pestka

Zadanych pytań: 424

10.10.2014 09:22

robię różnie, czasami daję lekko podsmażone częściej jednak surowe starte na tarce o grubych oczkach

mysza75

Zadanych pytań: 96

10.10.2014 09:55

zawsze daję podsmażone, ale koleżanka robi z surowymi startymi

rutynka

Zadanych pytań: 350

10.10.2014 10:10

zawsze surowe

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

10.10.2014 10:29

różnie, tak jak wcześniej stwierdzoną zależy od gatunku jabłek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak