![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-x-sandacz-z-sosem-paprykowo-pieczarkowym-odc-241-3.jpg)
Z powodu braku dostępu do morza, słodkowodny sandacz, obok gulaszu w chlebie, paprykarza czy lecza, stał się jednym z najpopularniejszych dań obiadowych na Węgrzech. Lekka, jasna ryba jest zarówno zdrowa jak i pyszna w smaku.
W dzisiejszym przepisie sandacz pieczony w piekarniku. Dodatki to węgierska kiełbasa paprykowa, cebula, papryka, pieczarki, pomidory pelati i kapary, a więc składniki typowe dla kuchni węgierskiej. Do smaku pieprz cytrynowy i oczywiście słodka papryka węgierska. Zobacz PRZEPIS.
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: