![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-x-ukrainski-banosz-z-bryndza-odc-211-3.jpg)
Banosz to narodowa, ukraińska potrawa. Dawniej jadano go niemal wyłącznie podczas świąt i szczególnych okazji. Dzisiaj banosz nieco utracił swój wyjątkowy charakter i jest to popularne danie obiadowe.
Banosz składa się z niewielkiej ilości składników i można go przygotować relatywnie szybko. Są to głównie: boczek, cebula, czosnek i pieczarki zatopione w mamałydze z mleka, śmietany i kaszy kukurydzianej. Całości dopełniają kawałki bryndzy i świeża natka pietruszki. Szczegółowy przepis wraz z listą składników znajdziesz TUTAJ.
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: