Barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa? Na polskich stołach dominuje barszcz, natomiast zupa grzybowa jest kolejna pod względem popularności. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami powinno znaleźć się w niej sporo grzybów – najlepiej szlachetnych, leśnych, a do tego makaron łazankowy. Poniżej znajdziecie kilak sprawdzonych i tradycyjnych przepisów na świąteczne zupy.
Danie z kapustą z grzybami pojawia się na wigilijnym stole w każdym domu. Dlatego zawsze warto przygotować jej większą ilość, bo kapusta będzie pasować nie tylko do wigilijnego karpia, ale też mięs w pierwszy i drugi dzień Świąt. Taka kapusta świetnie sprawdzi się także jako nadzienie kapuśniaczków – drobnych przekąsek na trzy kęsy. Kapusta lubi towarzystwo liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i pieprzu czarnego.
W wigilię tradycyjnie przestrzegamy postu, dlatego w tym dniu jemy potrawy ze śledzia, karpia i innych ryb. Na wigilijnym stole powinny się więc znaleźć propozycje na dania wykwintne, lecz bez wykorzystania mięsa w składnikach. O ile karpia jadamy raz do roku – właśnie podczas Świąt Bożego Narodzenia – to przepis na dobrego śledzia, pstrąga czy łososia może przydać się zawsze – także na Sylwestra czy imieniny.
W dniu Wigilii tradycyjnie zachowujemy post od potraw mięsnych, jednak już w pierwszy i drugi dzień Świąt, na stole nie może zabraknąć soczystego mięsiwa i tradycyjnych pieczeni, których zapach roznosi się po całym domu. Do ich przygotowania polecam Wam sprawdzone receptury, które być może przypomną Wam smaki i zapachy świąt z dzieciństwa.
Pierniczki i ciasteczka z czekoladą lubią i mali i duzi… W przygotowanie takich słodkości można zaangażować najmłodszych. Będzie wiele śmiechu i radości, a przede wszystkim – dobra atmosfera i aromat korzennych przypraw w całym domu. Poza pierniczkami i świątecznym makowcem na wigilijnych stołach pojawiają się często kluski z makiem i bakaliami. To pozornie niewyszukane danie, ale nieodłącznie kojarzone z tradycyjną świąteczną potrawą. Poniżej znajdziecie wiele propozycji na świąteczne ciastka, ciasta i desery.
Bez kompotu z suszu nie ma Świąt Bożego narodzenia! Kompot z suszu to jedna z tych rzeczy, które się uwielbia lub… wręcz przeciwnie. Jeśli użyjemy owoców wędzonych, smak i aromat kompotu będzie niezwykle charakterystyczny i silny. Alternatywą dla kompotu z suszu może być kompot z owoców cytrusowych z przyprawami korzennymi. Pięknie wygląda na stole, a jeszcze lepiej smakuje. A gdy nadchodzą chłodne, zimowe dni – nie potrzeba nam wiele. Wystarczy ciepły koc, dobry film i oczywiście… kubek gorącej czekolady z cynamonem i wanilią.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: