Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec kolorowy
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki.
![Krok 1 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy1-2.jpg)
MAK:
Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia.
![Krok 2 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy2-2.jpg)
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie( u mnie orzechy włoskie i rodzynki). Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
![Krok 3 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy3-2.jpg)
Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol.
![Krok 4 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy4-2.jpg)
![Krok 5 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy5-2.jpg)
![Krok 6 - Makowiec kolorowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-kolorowy6-2.jpg)