![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Co na obiad: Solianka wg Piotra Ogińskiego](https://pliki.doradcasmaku.pl/co-na-obiad-solianka-wg-piotra-oginskiego0-3.jpg)
Tradycyjny, domowy rosół powstaje na bazie dobrej jakości mięsa drobiowego lub wołowego. Wiele osób kupuje je tylko w celu przygotowania zupy, a po zjedzeniu rosołu, właściwie nie wie, co zrobić z pozostałym mięsem. Nie musimy go wcale wyrzucać! Mięso z rosołu to bowiem idealna baza dla wielu potraw oraz świetny sposób na wcielenie w życie zasad kuchni zero waste. Sprawdźmy, co można zrobić z mięsa z rosołu, aby pysznie zjeść także w kolejnych dniach!
Mięso, na którego bazie przygotowujemy rosół, nadaje zupie wyrazistego smaku drobiowego lub wołowego, w zależności od tego, po jakie mięso sięgniemy. Przygotowując rosół na dobrej jakości mięsie, możemy wykorzystać pełnię jego potencjału już na etapie jedzenia zupy. Rosół świetnie smakuje bowiem nie tylko z dodatkiem samych warzyw, ale także z rozdrobnionym mięsem, na którym został ugotowany.
Aby stworzyć pożywną i treściwą zupę, która świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, wystarczy wyjąć mięso z rosołu po jego ugotowaniu, lekko je przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Następnie umieszczamy je z powrotem w garnku lub układamy bezpośrednio na talerzach domowników i zalewamy aromatycznym rosołem. Takie danie świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą, pożywną kolację. Rosół z mięsem możemy także z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy i podgrzać w mikrofali podczas lunchu.
Oprócz serwowania mięsa z rosołu w zupie, możemy z powodzeniem wykorzystać je także do stworzenia wielu innych, samodzielnych dań. Dzięki temu żaden składnik nie będzie się marnował, a my będziemy mieli gotową bazę pod potrawy w kolejnych dniach. Jeśli preferujemy czysty rosół z makaronem i warzywami, mięso należy po ugotowaniu zupy wyjąć, a po przestudzeniu umieścić w lodówce. Następnie będziemy mogli wykorzystać je do różnych celów.
Jednym z najprostszych dań, które możemy przygotować na bazie mięsa z rosołu, jest jego obsmażenie na patelni. Do tego celu najlepiej sprawdzi się drób – skrzydełka, udka i podudzia, na których ugotowaliśmy rosół. Wystarczy doprawić je do smaku aromatycznymi ziołami i obsmażyć z każdej strony na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Podsmażone mięso idealnie odnajdzie się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i dowolnej surówki.
Mięso z rosołu możemy także z powodzeniem wykorzystać w bardziej oryginalny sposób. Resztki z niedzielnego obiadu idealnie sprawdzą się na farsz do pierogów. Pierogi z mięsem to tradycyjne polskie danie, które szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą. Do ich przygotowania możemy użyć zarówno specjalnie zakupionego w tym celu mięsa, jak i wykorzystać mięso z rosołu, które już mamy w lodówce.
Mięso z rosołu może stanowić także świetną bazę dla potraw o orientalnym charakterze. Na jego bazie przygotujemy bowiem aromatyczne danie – kurczak garam masala, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkich miłośników kuchni bliskiego wschodu. To aromatyczne danie, w którym oprócz samego kurczaka z rosołu, wykorzystamy także pochodzące z niego warzywa. Dzięki temu nic się nie zmarnuje!
Resztki z rosołu możemy wykorzystać także w celu przygotowania smakowitej zapiekanki w duchu zero waste. Do jej wykonania wykorzystamy mięso i warzywa z rosołu, a dodatek innych składników sprawi, że uzyskamy zupełnie nowe, smaczne i pożywne danie. Zapiekanka z mięsem i warzywami to idealna propozycja na poniedziałkowy obiad dla całej rodziny, który przygotujemy na bazie resztek z niedzielnego rosołu.
Ciekawym pomysłem, dzięki któremu nie będziemy mieli już problemu, co zrobić z mięsa z rosołu, jest przygotowanie na jego bazie… kolejnej zupy. Propozycja, którą zdecydowanie warto wypróbować, to solianka wg Piotra Ogińskiego. Jest to pyszna, gęsta i aromatyczna zupa, która bazuje na mięsie z rosołu, kapuście, ogórkach kiszonych oraz warzywach. Dodatek śmietany podkreśla jej kwaskowaty smak oraz sprawia, że zupa smakuje naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto wiec wypróbować ten przepis i przy okazji właściwie wykorzystać mięso z rosołu!
Zobacz też, jakie mięso na rosół wybrać!
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: