Przepis i sposób przygotowania na: Karczek gotowany
Kroki postępowania
Mięso po wierzchu nakłuwały ostrym nożem.
![Krok 1 - Karczek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-karczek-gotowany1-2.jpg)
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
![Krok 2 - Karczek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-karczek-gotowany2-2.jpg)
Gotujemy 25 min. od momentu zagotowania się wody.
Zostawiamy mięso w zalewie na 12 h , (najlepiej zagotować mięso wieczorem i zostawić na całą noc)
![Krok 3 - Karczek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-karczek-gotowany3-2.jpg)
Zostawiamy na 20 min w gorącej zalewnie.
Wyjmujemy , podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno do pieczywa.
Tak przygotowany karczek będzie także świetnie smakował podany w galarecie.
![Krok 4 - Karczek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-karczek-gotowany4-2.jpg)