Przepis i sposób przygotowania na: " Ryżowy makaron z kurczakiem po chińsku "
Kroimy w paseczki.
Chili czyścimy z pestek.
Drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobne piórka.
Kolendrę siekamy.
Bambusa odsączamy.
W woku
( można na dużej patelni )
rozgrzewamy oliwę.
Podsmażamy cebulę , chili , kolendrę oraz bambusa ok. 5 minut ciągle mieszając.
Dodajemy mięso.
Smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory z puszki.
Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem , odrobiną sosu sojowego i cukru.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gdy sos się gotuje zalewamy wrzątkiem makaron.
Mieszamy i odstawiamy.
Mięso z sosem doprawiamy wg. uznania
( dodatkowa sól , pieprz , ew. szczypta chili ).
Podajemy gorące na makaronie lub też odrazu mieszając.
Smacznego!