Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka od kurzaka 4 sztuki
ryż 10 dag
masło 2 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
otarta skórka cytrynowa 1/3 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
anyż gwiazdki mielony 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
ouzo ( anyżówka ) 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
bulion drobiowy 1/2 litra
rodzynki 3 dag
morele suszone 8 sztuk
cebula 2 sztuki
natka pietruszki 1/3 szklanki

Porada

Pilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Zawsze jest pyszny

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami

Kroki postępowania

1
Skrzydełka umyć , odciąć lotki. Ułożyć w pojemniku , skropić 2 łyżkami oleju. Wetrzeć przyprawy ( paprykę, szczyptę soli, pieprz, kminek, 1 łyżeczkę curry , kurkumę, kucharek, skórkę z cytryny, sok cytrynowy , ouzo ) i zostawić na 30 minut.
Krok 1 - Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami  foto
2
Namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody rodzynki , morele i skórkę cytrynową.
Krok 2 - Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami  foto
3
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać skrzydełka - wyjąć i odłożyć na moment.
Wrzucić do garnka drobno pokrojoną cebulę i smażyć cały czas mieszając .
Krok 3 - Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami  foto
4
Po zeszkleniu cebuli wsypać ryż i smażyć by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły .
Zalać bulionem. Dorzucić rodzynki ,pokrojone morele , skórkę cytrynową odsączone z wody w której się moczyły, resztę curry , szczyptę kucharka i pieprzu.
Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion na bardzo małym gazie.
Dołożyć usiekaną natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut .
Krok 4 - Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 09.05.2014 23:19
Fajny dobór składników.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak