Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowy deser
Przepis na:
- deser z arbuza
- arbuza z galaretką
Kroki postępowania
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier nadal ubijając. Kiedy białka będą dobrze ubite, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i barwnik spożywczy, wymieszać ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.
W formie do keksa ułożyć ciasto tak, aby ciasto część ciasta była w całej formie, a reszta wystawała poza nią. Na cieście ułożyć arbuza pokrojonego w większa kostkę. Zalać go gęstniejącą galaretką, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przykryć całość ciastem, które wystawało poza formę. Przygotowany deser wstawić do lodówki, aby zastygł.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie wyłożyć na wierzch deseru i dowolnie ozdobić. Najlepiej podawać na zimno.