Przepis i sposób przygotowania na: Babcine ciasto ze śliwkami
Kroki postępowania
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować.
![Krok 1 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami1-2.jpg)
![Krok 2 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami2-2.jpg)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier się rozpuści.
![Krok 3 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami3-2.jpg)
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym delikatnie i dokładnie miksując. Powoli wlewać masło, cały czas miksując na niskich obrotach.
![Krok 4 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami4-2.jpg)
Mąkę przesianą z proszkiem wsypać do miski, wymieszać delikatnie.
![Krok 5 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami5-2.jpg)
![Krok 6 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami6-2.jpg)
Ułożyć połówki śliwek i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty
![Krok 7 - Babcine ciasto ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babcine-ciasto-ze-sliwkami7-2.jpg)