Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki waniliowe z polewą czekoladową.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i też go wmieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki.
Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i na końcu wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek i piec 20-25 min.
Gdy babeczki wystygną można zabrać się za polewę.
Do polewy potrzebujemy:
1/4 ramy
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy. Gdy polewa zacznie się gotować, zmniejszamy ogniem i mieszając czekamy aż polewa stanie się gęsta.
Polewamy babeczki i czekamy aż polewa wystygnie.
Smacznego!