Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem
Orzechy brazylijskie miksujemy w pojemniku blendera.
Masło wkładamy do niedużego garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ściągamy garnek na kratkę i do gorącego masła dodajemy czekoladę, połamaną na małe kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Oczywiście do babeczek można też czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ale do tego deseru nie ma takiej potrzeby.
Czekoladę odstawiamy do przestudzenia. Energicznie mieszając dodajemy jajka oraz syrop z agawy.
Wsypujemy zmiksowaną kaszę, orzechy brazylijskie, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Ciasto nakładamy równomiernie do 7 foremek na muffinki.
Pieczemy 16 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli babeczki zbytnio się przyrumienią, przykrywamy je w trakcie pieczenia papierem.
Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec po łyżce syropu z agawy oraz sera mascarpone.
Kremem przybieramy babeczki. Możemy je dodatkowo udekorować kolorowymi perełkami i serduszkami.