Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z nasionami chia
Kroki postępowania
Drożdże posypujemy 20 g cukru, mieszamy, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier, wyrośnięty rozczyn, ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, jest dość klejące.
![Krok 1 - Babeczki z nasionami chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babeczki-z-nasionami-chia1-2.jpg)
Śliwki zalewamy gorącą wodą a gdy namiękną przekładamy na sitko.
Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części.
![Krok 2 - Babeczki z nasionami chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babeczki-z-nasionami-chia2-2.jpg)
Przy tej czynności możemy delikatnie wspomóc się mąką.
![Krok 3 - Babeczki z nasionami chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babeczki-z-nasionami-chia3-2.jpg)
Zostawiamy do wyrośnięcia, potem nożyczkami nacinamy wzorki.
Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
Wierzch jest tak przyjemnie chrupki że musicie koniecznie spróbować.
![Krok 4 - Babeczki z nasionami chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babeczki-z-nasionami-chia4-2.jpg)