Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa
Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut. Do ciasta dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze do momentu aż otrzymamy elastyczne ciasto, które odkleja się od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść ręką, dodać garść rodzynek. Przełożyć do foremki, przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę na około 20 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry. Lukier przygotować mieszając cukier puder z pięcioma łyżkami wody. Gdy babka przestygnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.