Przepis i sposób przygotowania na: Babka marcepanowa
Masę marcepanową schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać razem marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli, cały czas ubijając cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać kremówkę (200 gram), wymieszać.
Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę jeszcze chwilę w formie, po czym wyciągnąć ją ostrożnie na kratkę i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać dokładnie z 3 łyżkami kremówki. Czekoladą udekorować babkę.
Smacznego :)