Przepis i sposób przygotowania na: Babka Matcha
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
![Krok 1 - Babka Matcha foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-matcha1-2.jpg)
Masło ucieramy z cukrami na puszysta masę i dalej miksując dodajemy po jednym żółtku.
![Krok 2 - Babka Matcha foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-matcha2-2.jpg)
Następnie do masy dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej do otrzymania gładkiego ciasta, do którego dodajemy sok z cytryny, a następnie dosypujemy też 1 łyżeczkę sproszkowanej zielonej herbaty tj. matcha.
![Krok 3 - Babka Matcha foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-matcha3-2.jpg)
Do zmiksowanego ciasta dokładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
![Krok 4 - Babka Matcha foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-matcha4-2.jpg)
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzam zwykle patyczkiem czy się upiekło.
![Krok 5 - Babka Matcha foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-matcha5-2.jpg)