Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka na oleju

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szkl
woda gazowana 1 szkl
rodzynki 10 dkg
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka na oleju

Oddzielamy białka od zółtek .Ubijamy białka dodajemy stopniowo cukry.Jak białka będą dobrze ubite dodajemy zółtka jeszcze chwilę ubijamy mikserem.
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rodzynkami mieszamy ręcznie.
Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do foremki wlewamy ciasto,wkładamy do piekarnika na około 60 minut 175 st.
Po wystudzeniu babkę smarujemy polewą czekoladową i posypujemy .
wiórkami kokosowymi.

POLECAM!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 20.04.2014 21:32
Zapomniałam napisać a edytować nie mozna olej i wodę wlewamy na przemian do ubitych białek .
katarzynka455 16.04.2014 13:17
bardzo ładnie wygląda ale co z wodą i olejem
Bernadeta1 14.04.2014 20:50
Ale tu smacznie i świątecznie
Róża1 14.04.2014 12:30
też już poczułam u Ciebie zapach świąteczny :-)
Kejti 14.04.2014 10:05
Zapachniało świętami :-)
mysza75 13.04.2014 23:06
jaka pyszna babeczka i świętami zapachniało u ciebie
gusia1000 12.04.2014 23:33
Znana i dobra babka.
IwonaDD 12.04.2014 11:02
piękna babka
gosia56 12.04.2014 10:27
Bardzo prosta i szybka babka .;)
Małgorzata9 11.04.2014 21:12
też taką piekę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak