Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe buciki z kurkami
Bakłażany myjemy i delikatnie odcinamy zielone końcówki tak by nie uszkodzić warzyw. Każdego bakłażana nacinamy wzdłuż i staramy się nadać im formę bucików. Gdy opracujemy już odpowiednio kształt, należy wydrążyć miąższ (pozostawiamy rant na grubość ok 1 cm). Miąższ odkładamy na potrzeby farszu.
Wydrążone bakłażany posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno czerwoną cebulę i smażymy na maśle przez ok. 5 min. Kurki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Odkładamy 4 sztuki o ładnym kształcie kapelusika do dekoracji. Resztę grzybów kroimy, a następnie dodajemy do cebuli. Smażymy razem przez ok. 3 min. Miąższ z bakłażana drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy całość przez 5 minut. Ściągamy z ognia. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser brie oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy je farszem. Układamy je ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika (bez przykrycia). Gotowe buciki bakłażanowe dekorujemy kapelusikami z kurek oraz listkami rukoli.