Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki na wynos
Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem, tak aby były przykryte i odstawić do namoczenia. Następnie do płatków owsianych dodajemy miód. Jeśli miód jest skrystalizowany to rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. W dalszej kolejności dodajemy do naszej masy orzechy (rodzaj orzechów wybieramy według własnych preferencji) drobno pokrojone, rodzynki, żurawinę, sezam, siemię lniane i pestki słonecznika. W osobnej misce obijamy białka jaj. Gdy masa z białek jest sztywna delikatnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy wcześniej przygotowaną masę, którą delikatnie ugniatamy, aby batoniki były zwarte i nie rozpadały się. Gotową masę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Batoniki pieczemy ok. 30 min. Po upieczeniu studzimy i kroimy w prostokąty.
Batoniki możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą gdziekolwiek chcemy.