Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Beatka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt biały

jajko 4 sztuki
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka

biszkopt czekoladowy

jajko 4 sztuki
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
ocet 1 łyżka

Masa

mleko 3,2% 1/2 litra
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 1 szklanka
masło 2 kostki
sok z cytryny

Dodatki

brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
winogrona zielone 500 gram
galaretka agrestowa 3 sztuki
galaretka pomarańczowa 3 sztuki

Porada

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji

Przepis i sposób przygotowania na: Beatka

Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C.
Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły.
Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.05.2014 10:26
super ciacho
ppaulina 17.05.2014 21:21
jakie kolorowe, na pewno pyszne
Smaczna_B 27.04.2014 19:24
moja imienniczka...a ciasto też robiłam , kosztuje dużo pracy , podziwiam!
mysza75 14.04.2014 17:48
Jakie boskie ciacho i kolorowe
Kejti 12.04.2014 12:15
Świetne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak