Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.
Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.
![Krok 1 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem1-2.jpg)
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,
![Krok 2 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem2-2.jpg)
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.
![Krok 3 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem3-2.jpg)
![Krok 4 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem4-2.jpg)
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.
![Krok 5 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem5-2.jpg)
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.
![Krok 6 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem6-2.jpg)
Schładzamy najlepiej 12h.
![Krok 7 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-czekoladowo-orzechowy-z-bita-smietana-i-musem7-2.jpg)