Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

BISZKOPT RZUCANY

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 5 większych

Porada

Z biszkoptu wyjdą 3 blaty. Używam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT RZUCANY

Oddzielam żółtka od białek.
Mąki przesiewam przez sito.
Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach).
Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).
Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.11.2017 12:01
22 cm. :) Zapomniałam wpisać. :)
katarzynka455 12.11.2017 13:42
jak pięknie wyrósł:)
Bożena Matuszczyk 12.11.2017 11:13
Jaką dużą tortownice użyłaś ?;)
Bożena Matuszczyk 12.11.2017 11:11
Też zrzucam biszkopt na podłogę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak